Fasader/Fasaderka

Kratak opis

Fasaderi su građevinski majstori koji obavljaju poslove postavljanja i obnavljanja fasada na različitim građevinskim objektima. Različitim materijalima oblažu vanjske zidove građevina i na taj je način štite od različitih vremenskih neprilika.

Opis poslova

Fasaderi izrađuju vanjske fasade na stambenim, javnim, industrijskim i gospodarskim objektima. Zaduženi su i za unutarnje uređenje zidnih površina javnih i industrijskih objekata. Osim izrade novih fasada, fasaderi saniraju i restauriraju fasade koje su oštećene zbog različitih utjecaja vlage, mehaničkih i drugih oštećenja na stambenim i javnim objektima te spomenicima kulture i povijesti.

Fasade imaju funkciju zaštite objekata od različitih vremenskih uvjeta i starenja. Također imaju estetsku funkciju i služe kao toplinska izolacija nekog građevinskog objekta. Postoje različite vrste fasada i načina oblaganja zidova. Tradicionalan način postavljanja fasade je nanošenje osnovnog sloja obične žbuke, a potom nanošenje tankog sloja fasadne žbuke, koji se izbrazda prije nego što se osuši. Na tako pripremljenu podlogu, postavlja se završni sloj plemenite žbuke – mješavine finog pijeska, vapna i kamene prašine. Miješanjem osnovnih boja fasade stvaraju se različite boje fasade prema želji klijenta. U novije vrijeme sve češće se klasične žbuke zamjenjuju sintetičkim (uz dodatke npr. silikata i silikona). Fasade se mogu izrađivati i tako da se zidovi oblažu drvetom, kamenom (najčešće mramorom), aluminijskim pločama ili keramičkim i drugim pločicama od plastičnih materijala. Postupak izrade termo fasada sastoji se od lijepljenja stiropora na podlogu fasade. Na stiropor se postavljaju mrežice i klinovi, na koje onda dolazi završni sloj morta različite granulacije, ovisno o željenom izgledu fasade. U svom radu, fasaderi koriste razne ručne alate, strojeve (miješalice, strojeve za žbukanje, brusilice, bušilice i dr.), pomagala za mjerenja, prenošenje visina i iscrtavanje.

Fasaderi također izrađuju i postavljaju fasadne dekoracije od gipsa, tvrdog poliuterana i morta. Građevinskim ljepilom se na zid lijepe razni lukovi, kapiteli, simsovi i druge dekoracije i tako daju poseban izgled građevini.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Za izradu fasada potrebno je poznavanje svih vrsti klasičnih i suvremenih materijala koji se koriste u izradi fasade. To su kamen, pijesak i drugi agregati, mortovi, žbuke, gips, opeka, veziva, beton, keramički proizvodi, drvo, razne boje i prerađevine za fasade te materijali za hidroizolaciju, zvučnu i toplinsku izolaciju (npr. stiropor).

Uvjeti rada

Fasaderi posao obavljaju uglavnom na terenu, na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Terenski posao podrazumijeva česta putovanja i mijenjanje mjesta rada, koje može biti i dosta udaljeno od mjesta stanovanja. Radno vrijeme fasadera ovisi o vremenskim rokovima unutar kojih je potrebno dovršiti dogovoreni posao. Ako je taj vremenski rok kratak, vrlo često rade prekovremeno i u smjenama. Fasaderski poslovi obavljaju se i u nepovoljnim vremenskim uvjetima – na visokim i niskim temperaturama, vjetru, suncu i dr. Fasaderi pri obavljanju posla zauzimaju različite položaje tijela – saginju i dižu se, stoje, čuče i sl. Poslove obavljaju i na visinama, stojeći na skelama i ljestvama.

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, neraspoznavanje boja, nedostatak stereovida, gluhoća ili teža nagluhost u govornom području, kronični poremećaji koji onemogućuju kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog sustava, teža oštećenja funkcije krvno-žilnog sustava, dišni poremećaji s težim oštećenjem funkcije pluća, te kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i/ili poremećaja ravnoteže.

Srodna zanimanja

Zidar, krovopokrivač, gipseri

Mogućnosti zapošljavanja

Fasaderi se najčešće zapošljavaju u privatnim fasaderskim obrtima i u tvrtkama koje su specijalizirane za zidarske radove i druge radove u graditeljstvu. Nakon položenog stručnog ispita pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, fasaderi mogu otvoriti vlastiti obrt.

Kvadrat.info
Facebook Comments
0
HIG365 - Kvadrat 63 info