Sramotno ponašanje:Poslodavci otpuštaju radnike pa ih zapošljavaju za rad na crno

Prema ministarstvu, inspekcija u ovom segmentu radnih odnosa posebno će raditi na sankcioniranju u skladu sa zakonom.

U teškom poslovnom okruženju mnogih kompanija zbog pojave pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini, zabilježeni su slučajevi otpuštanja i njihovo prijavljivanje Zavodu za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona (SBK) kako bi mogli koristiti prava koja pripadaju nezaposlenima, priopćilo je danas kantonalno Ministarstvo ekonomije.

„Budući da neki poslodavci zapošljavaju gore spomenute radnike zbog neprijavljenog rada, Ministarstvo gospodarstva Srednjobosanskog kantona obavještava sve radnike i poslodavce na području našeg kantona da će jedna od prioritetnih aktivnosti Kantonalne inspekcije rada u sljedećem razdoblju biti kontrola otpuštanja radnika i njihovo zapošljavanje zbog neprijavljenog rada. , što predstavlja grubo kršenje propisanih odredbi Zakona o radu FBiH “, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo je pozvalo sve građane, poslodavce, udruženja poslodavaca, gospodarsku i obrtničku komoru, da sve informacije o tvrtkama koji su otpustile radnike, a i dalje ih zapošljavaju za nelegalan rad dostave inspekciji Ministarstva gospodarstva Srednjobosanskog kantona.

Prema ministarstvu, inspekcija u ovom segmentu radnih odnosa posebno će raditi na sankcioniranju u skladu sa zakonom.

“Svako zapošljavanje otpuštenih nedokumentiranih osoba bit će sankcionirano izdavanjem prekršajnih naloga zbog počinjenja kršenja Zakona o radu FBiH”, upozoravaju iz Ministarstva ekonomije SBK.

 

Kvadrat.info63

Facebook Comments
0
HIG365 - Kvadrat 63 info
hrCroatian
hrCroatian