Dom naroda sljedeći tjedan o proračunu Federacije i korona zakonu

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u utorak će održati izvanrednu sjednicu na kojoj se treba izjasniti o rebalansu ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH, koji iznosi 5,5 milijardi KM, što je za 11 posto više od dosadašnjeg ukupnog iznosa.

Planirano je 500 milijuna KM u fondu za stabilizaciju gospodarstva, koji će poslužiti za primjenu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskiih posljedica u uvjetima pandemije, o kojem će također glasati izaslanici.

Ovaj zakon poznatiji kao korona zakon predviđa, između ostalog, subvencioniranja doprinosa za obvezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Jamstvenog fonda.

S obzirom na to da je rebalans proračuna, kao i korona zakon već odobrio Zastupnički dom, ako budu izglasani i u Domu naroda bit će omogućeno da stupe na snagu.

Također, to se odnosi i na preostale točke dnevnog reda sjednice Doma naroda, među kojima je zakon kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće, iz čega su izuzeti samo neki sudski postupci, primjerice oni u kojima se izriču kazne zatvora za počinitelje kaznenih djela.

Izaslanici će se odrediti i o prihvaćanju zaduženja FBiH po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za hitni projekat za COVID-19 za BiH, kao i prihvatanju zaduženja FBiH u okviru instrumenta MMF-a za brzo financiranje.

Na dnevnom redu je i odluka o davanju suglasnosti na izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2020. godinu, izmjene i dopune Financijskog plana Federalnog fonda solidarnosti, te na Odluku o načinu izvršavanja rebalansa Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2020. godinu.

Mediji i javnost će moći pratiti sjednicu putem streama na You Tube kanalu Doma naroda.

 

Kvadrat.info63

Facebook Comments
0
HIG365 - Kvadrat 63 info