DOLAR KLIZI U PROVALIJU NAKON TRUMPOVIH PRIJETNJI KINI ,U ISTO VRIJEME DOBRE PROGNOZE ZA EU VALUTU

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice pala nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina jer smatra da je kriva za širenje koronavirusa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice za 1,2 posto, na 99,08 bodova.

Pritom je tečaj eura prema dolaru skočio 1,5 posto, na 1,0980 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara kliznula je, pak, 0,5 posto, na 106,90 jena.

Nakon dvije sedmice rasta, dolar je oslabio najviše zbog novih Trumpovih prijetnji Kini uvođenjem carina jer američki predsjednik smatra da je Kina mogla zaustaviti koronavirus prije nego što se proširio svijetom.

Prijetnja carinama podsjetila je ulagače na financijskim tržištima na prošlogodišnji trgovinski rat između SAD-a i Kine, pa se američka valuta našla pod pritiskom.

„S obzirom na veliki utjecaj Covida-19, sigurno postoji veliki rizik ekskalacije geopolitičkih tenzija. To bi bio još jedan udarac na trgovinu u svijetu“, kaže Derek Halpenny, direktor u MUFG-u.

Dolar je oslabio i zbog naznaka američke centralne banke da bi mogla dodatno ublažiti monetarnu politiku.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je tromjesečju potonuo 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najviše od financijske krize 2009. godine i više od 4 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Predsjednik Feda Jerome Powell upozorio je, pak, da bi u tekućem kvartalu ekonomija mogla pasti po stopi kakva dosad nije zabilježena.

No, kazao je i da bi oporavak trebao uslijediti nakon što se olabave restrikcije povezane s koronavirusom i da će banka nastaviti podržavati ekonomiju.

Evropska središnja banka (ECB) najavila je, pak, dodatno jačanje likvidnosti u eurozoni kroz još povoljnije financiranje komercijalnih banaka koje bi novac trebale usmjeriti u ekonomiju pogođeno pandemijom.

ECB je najavio da će od juna ove do juna iduće godine dodatno sniziti kamate na dugoročne kredite bankama, s minus 0,75 na minus jedan posto.

ECB ove godine planira kupiti imovinu ukupne vrijednosti 1.100 milijardi eura, a ne isključuju ni mogućnost dodatnog povećanja vrijednosti tog programa bude li ekonomija eurozone smanjena više nego što se trenutno očekuje.

 

 

Kvadrat63info.org

Facebook Comments
0
HIG365 - Kvadrat 63 info
hrCroatian
hrCroatian