Tvrtka koja prerađuje maline uvezla respiratore iz Kine

Istragom treba utvrditi je li Federalna uprava civilne zaštite s tvrtkom Srebrena malina zakonito sklopila ugovor, te je li ona imala dozvolu za promet medicinskom robom.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine preuzet će predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima oko uvoza 100 respiratora iz Kine u BiH, koji su stajali oko 10,5 milijuna KM (oko 5,25 mil. eura), priopćeno je iz Tužiteljstva.

SIPA, državna agencija za istrage i zaštitu, i Tužiteljstvo Kantona Sarajevo obavili su istragu o nabavci respiratora koje je vlada Federacije BiH kupila preko tvrtke Srebrena malina, čiji je direktor televizijski voditelj Fikret Hodžić.

Pošiljka od 80 respiratora u Sarajevo je stigla 25. travnja, a Fadil Novalić, predsjednik vlade FBiH, rekao je da će preostalih 20 stići kasnije, piše Radio Slobodna Europa (RSE).

Osim što je respiratore uvezla tvrtka koje se bavi proizvodnjom i preradom malina, istražni organi i Tužiteljstvo BiH trebaju utvrditi je li Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa Srebrenom malinom zakonito sklopila ugovor, te je li ta tvrtka imala dozvolu za promet medicinskom robom.

Tko će provjeriti respiratore?

Agencija za javne nabavke tražila je detaljno objašnjenje o proceduri angažiranja tvrtki za usluge održavanja respiratora. Jedna od njih je Sono Medical iz Sarajeva. Direktor Igor Kurjak za RSE potvrdio je da ta tvrtka neće sudjelovati u provjeri respiratora uvezenih iz Kine dok se ne provede zakonska procedura javne nabavke za tu uslugu.

Ali, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), odnosno pomoćnica direktora Sanita Alagić, prilikom preuzimanja 80 respiratora novinarima je rekla da će Sono Medical, kao dugogodišnji zastupnik kineske opreme, obaviti preglede, pripremiti upustva za korištenje i instalirati opremu. Inače, stručnjaci iz tog područja tvrde da naručeni respiratori nisu pogodni za bolničko liječenje, što im je bila namjena, već za kola hitne pomoći.

80 respiratora stiglo je 25. travnja, a Fadil Novalić, predsjednik vlade FBiH, rekao je da će još 20 stići kasnije

Istragu o javnim nabavkama FUCZ-a pokrenula je i Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Kako je za RSE rekao Damir Mašić, predsjednik Komisije, rok za dostavu dokumentacije još nije istekao, a FUCZ treba dostaviti dokumentaciju o javnim nabavkama od proglašenja opasnosti od pandemije u Federaciji BiH.

I vlada Federacije BiH zatražila je od svih federalnih institucija da dostave detaljne informacije o svim javnim nabavkama koje su provedene od 16. ožujka.

Ministri ništa ne znaju

Iz vlade Federacije BiH za RSE je rečeno da nisu izravno sudjelovali u kupovini respiratora, niti druge medicinske opreme.

“To je bio posao Federalnog kriznog stožera Civilne zaštite i oni su imali sva ovlaštenja u ime vlade Federacije BiH da to urade”, rečeno je iz vlade. O spornoj kupovini100 respiratora ništa nije znao niti Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva Federacije BiH.

On je RSE rekao da o tome nije bio obaviješten.

“Znate da je promijenjen stožer Civilne zaštite, da Ministarstvo zdravstva nije u tom stožeru, što je besmislica koju ne mogu shvatiti. Ali, mi smo savjetodavni organ, a za nabavku ove opreme, kao što sam pročitao iz medija, nije znala niti ministrica financija. Ali lako je to utvrditi, to nije problem”, rekao je Mandić.

 

Kvadrat63info.org

Facebook Comments
0
HIG365 - Kvadrat 63 info
hrCroatian
hrCroatian