JOHAN GALTUNG/Znanstvenik koji je predvidio raspad SSSR-a prognozirao raspad SAD ove godine

Johan Galtung, norveški sociolog koji je predvidio raspad Sovjetskog Saveza upozorio je da su SAD kao globalna sila u fazi ubrzanog pada — i da će se raspasti 2020. godine.

Znanstvenik koji je bio nominiran za Nobelovu nagradu, sudjelovao je 1980. godine na znanstvenoj konferenciji u Moskvi tijekom koje je javno izjavio da će za deset godina Berlinski zid pasti, a da će se SSSR raspasti.

Prema njegovom mišljenju, raspad je uvjetovao nekoliko kontradikcija koje su postojale unutar sovjetskog sustava.

“Govorimo o sukobu između saveza i njegovih partnera koji su željeli steći neovisnost od Kremlja, sukobima između RSFSR i drugih republika unutar SSSR-a, koje su tražile veću autonomiju, stvaranju socijalističke buržoazije, prouzročene privilegijama partijske elite, razvojnom jazu između gradova i sela”, precizirao je Galtung.

Moskovska javnost te godine nije puno obraćala pažnju na spomenutu izjavu. Međutim, Berlinski zid opstao je do 9. studenog 1989. godine, nakon čega se raspad SSSR-a više nije mogao zaustaviti.

nakon toga norveški znanstvenik stekao je popularnost u SAD, a Amerikanci su Galtunga nazvali živim Nostradamusom.

Norveški profesor, točno je predvidio i druge povjesne događaje, među kojima su i prosvjedi na Tjenanmenu u Kini i napad 11. rujna. Još 2000. godine predvidio je i da će se SAD kao globalna sila raspasti do 2025. godine. Međutim, za vrijeme Bushove administracije, Galtung je pomjerio svoju prognozu za kolaps u SAD na 2020.

U društveno-znanstvenoj knjizi “Pad američke imperije —šta dalje”, 2009. godine precizirao je da će porast fašizma u Americi biti dominantan u razdoblju opadanja njene moći. Također je dodao da će odnos Amerike prema NATO ukazati da SAD prestaju biti supersila, prenosi Sputnjik.

 

Kvdrat63info.org

Facebook Comments
0
HIG365 - Kvadrat 63 info
hrCroatian
hrCroatian