“OPERACIJA FENIKS”

Operacija Feniks – Bugojanska Grupa 

Danas se sjećamo hrabre skupine hrvatskih domoljuba, Hrvatske oružane snage “Planinske lisice” bile su poznate i kao Bugojanska grupa ili Fenix grupa, nazvane su po skupini hrvatske domoljubne paravojne skupine koja je ušla na područje Komunistička Jugoslavija 20. lipnja 1972. pokrenula je pobunu i porazila Jugoslaviju. Ovo je jedan mali osvrt…

Grupa je dobila ime po bosanskom gradu Bugojnu, jer im je cilj bio doći na planinu Radušu južno od grada.
Grupu Fenix organiziralo je Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), tajna organizacija osnovana 1961. godine u Australiji i djeluje u Europi i Sjedinjenim Državama. Glavni cilj HRB-a bilo je oslobađanje Hrvatske od Jugoslavije.

Nakon suzbijanja pokreta Hrvatsko proljeće HRB je vjerovao da u Hrvatskoj postoji politička klima koja će podržati početak oružane pobune i ustanka u Hrvatskoj. Nakon kratkih priprema, HRB je organizirao osoblje, oružje i financijsku potporu za slanje u početnu skupinu koja je imala zadatak pokrenuti ustanak u južnoj Hrvatskoj, Lici i Bosni i Hercegovini. Većina boraca i novca dolazila je iz Australije, dok je vojnu opremu nabavljala preko Njemačke.

Kratke završne pripreme obavljene su u kampu Garanas u Austriji, koji je uz austrijsko-jugoslavensku granicu. Ondje se okupilo dvadeset i tri borca za slobodu. Nisu svi krenuli u akciju. Austrijska policija uhitila je Franka Peričića i Stipu Crnogorca, dok se Marko Logarušić povukao iz akcije. Četvrta osoba koja se izvukla bio je Marko Mudronja, koji je tamo bio samo zbog logističke podrške i nije bio predviđen za rušenje. Ostali su spriječeni ili izvučeni iz različitih razloga i nisu sudjelovali u operaciji.

U toj je operaciji trebao biti uključen i glavni tajnik HRB-a Josip Senić, ali UDBA ga je ubila tri mjeseca ranije.

Grupa se 20. juna 1972. godine provozala kroz Dravograd, Slovenija, zatim Jugoslaviju, s ciljem da stigne u planine Raduše, na područje današnje općine Uskoplja u Bosni.

Već 25. lipnja 1972. dogodio se prvi sukob između Bugojanske grupe i jugoslavenske policije, a zatim ga je pratila JNA, a dolazila je i Teritorijalna obrana. Jugoslavenske snage činile su oko 30 000 pripadnika SUP-a (milicije), JNA i TO, koji su pokušali uništiti Bugojansku skupinu.

Na kraju je uspio u korist JNA zahvaljujući pomoći informatora i UDBA-e, ali to se dogodilo tek najranije 24. srpnja 1972.

Grupa je uspješno odvezla tim od 30 jugoslavenskih vojnika i policajaca, ubivši zapovjednika, kapetana Miloša Popovića i jednog vojnika. Dva druga vojnika su ranjena. Grupa je, međutim, pobjegla u zbrci jer je u akciji također ubijen vlastiti zapovjednik Adolf Andrić. Još su tri člana uhvaćena u naredna 24 sata. Iako prisiljeni na skrivanje, uspjeli su se pregrupirati u blizini jezera Rama. Pobunjene još jednom jedinicama teritorijalne obrane, pobunjenici su se razišli i bili prisiljeni potražiti utočište među civilnim stanovništvom. Tijekom povlačenja, militanti su zaspali jednu jedinicu teritorijalne obrane, a devet njihovih pripadnika je ubijeno. Fenix grupa odlučila se uputiti u Hrvatsku, gdje su polako bili uhvaćeni u niz zasjeda i protunapada s jugoslavenskim snagama. Uz pomoć doušnika, grupa Bugojno na kraju je privedena do 24. srpnja.

Jugoslavenski gubici su 13 poginuli u akciji i 14 ranjeni. Od 19 članova grupe, 15 ih je ubijeno, 10 u akciji, dok je 5 po kratkom postupku pogubljeno nakon predaje. Posljednja četvorica članova grupe zarobljena su, suđena i osuđena 21. prosinca 1972. Ludvig Pavlović, koji je bio maloljetnik, osuđen je na 20 godina zatvora, a preostala trojica su strijeljana 17. ožujka 1973. godine.

Deset članova Bugojanske grupe izgubilo je život na raznim mjestima u BiH tijekom sukoba.
Devet ih je zarobljeno i pogubljeno. Pogubljenje se desilo u Rakovici kod Sarajeva.

Ustanak Bugosjanske grupe uzdrmao je Komunističku partiju, vojsku i policiju, što je i sam tito priznao govoreći: “… dobro smo dobili po glavi …”.

Ludwig Pavlović pušten je iz zatvora 1990. godine, a odmah kad je Hrvatska proglasila neovisnost stupio je u borbu protiv Jugoslavije s hrvatskim oružanim snagama, ubijen je u akciji 1991. godine, čak je i ovo imalo neizvjesno što se dogodilo u vezi njegove ”smrti”, mnogi kažu da ga je udba zarobila i na kraju ubijen kao posljednji iz svoje Bugojanske grupe.

Napravljen je dokumentarni film nazvan “Bugojasnka skupina FENIX 72”.
U grupi Bugojanska bilo je 19 članova HRB-a:

Ambroz Andrić, Adolf Andrić, Pavao Vegar, Ilija Glavaš, Đuro Horvat, Vejsil Keškić, Viktor Kancijanić (Kocijančić), Petar Bakula, Ludvig Pavlović, Mirko Vlasnović, Ilija Lovrić, Filip Bešlić, Stipe Ljubas, Vlado Miletić. Vinko Knez, Ivan Prlić, Nikola Antunac, Vilim Eršek, Vidak Buntić.

Danas nema ni spomenika ni sjećanja na ove hrabre ljude koji su bili spremni umrijeti za slobodu Hrvatske, na današnji dan su svi zaboravljeni.

Sjećamo se njihove žrtve za hrvatsku slobodu.

 

Kvadrat63info.org

Facebook Comments
0

Odgovori

HIG365 - Kvadrat 63 info
hrCroatian
hrCroatian