Izetbegović: Mislim da će HDZ podržati imenovanje Cikotića

U emisiji „Dobar dan BiH“ na televizije “Hayat” gostovao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedatelj Doma naroda BiH.

Govorio je o brojnim političkim pitanjima u BiH, krizi koju je prouzročio koronavirus…

Bilo je možda i očekivanja da će nakon Vašeg dogovora s gospodinom Čovićem koalicija SDA – DF “pasti”. Sudeći prema ovome što vidimo, ali i prema onome što nam je gospodin Komšić rekao, koalicija ostaje, kao i dogovor da neće biti jednostranih odluka koje su u vezi s Ustavom, NATO-putem i Izbornim zakonom. Je li Vaše političko partnerstvo i nakon Mostara jednako snažno?

– Da. Prije sastanka sa Čovićem ja sam se vidio s Komšićem, i to redovno radim. Potrudit ću se da SDA zauvijek ima partnera među ljevičarima, u četvrtom bloku. Uvijek ćemo težiti da imamo takvog partnera, neću dopustiti da se olako raziđemo s Komšićem. Taj četvrti politički narod u BiH će uvijek biti za BiH, NATO put, EU put, zato ćemo uvijek gledati da širimo suradnju među ljevičarima – rekao je Izetbegović.

Milorad Dodik je regirao i rekao da nije zadovoljan pozicioniranošću Srba u potpisanom sporazumu. Vi ste izjavili suprotno. Što je sad istina? Što ako Dodik odbije podržati izmjene Izbornog zakona?

– Mislim da to neće uraditi, i da ga neće ohrabriti iz Međunarodne zajednice. Mislim da se neće igrati s time da poništi ovakav napor. Njima je u Mostaru zagarantirana četiri mjesta, a mogu imati i više. Uvijek mogu dobiti nešto više od onoga koliko ih ima u Mostaru. Mi ćemo se uvijek truditi da SDA ima zadovoljne Srbe u Mostaru – odgovorio je Izetbegović.

Znamo da je u periodu kada je u državnom Predsjedništvu sjedio Mladen Ivanić, Dodik izjavljivao kako će u toj instituciji interese Srba braniti Dragan Čović. Je li Dodik u međuvremenu izgubio povjerenje u Čovića ili je riječ o određenom pozicioniranju radi pokušaja ostvarivanja nekih drugih političkih interesa?

– Dodik tako nekad kaže nešto nepromišljeno. Nije Čović predstavljao Srbe, nego oni sami sebe. Propustio je Čović da to demantira – naveo je Izetbegović.

Dodik možda neće podržati sporazum u Parlamentu, a Čović je već govorio da neće podržati imenovanje Selme Cikotića na poziciju državnog ministra sigurnosti – očekujete li ipak dovoljnu podršku za ovo imenovanje?

– Mislim da će to i HDZ podržati, mislim da Čoviću treba suradnja s Bošnjacima, a ne problemi. Ima neke ambicije i ne bi trebao kvariti odnose sa nama. Mislim da će biti imenovan Selmo Cikotić – kazao je lider SDA.

Šta je presudilo u tome da kandidat bude baš Selmo Cikotić, ranije ste u našem programu govorili da bi to mogao biti netko iz Unsko-sanskog kantona zbog migrantske krize?

– Nismo išli samo na kadar iz Krajine. Cikotić je bio sjajan vojnik, ministar, dobar i stabilan čovjek, dobar profesor – naveo je Izetbegović.

Pozivali ste bivšeg ministra Radončića da ostane u državnoj vlasti – on ju je ipak napustio, znamo da ste na nižim nivoima u koaliciji sa SBB-om – jesu li ti odnosi stabilni?

– Nadam se da jesu, mada uvijek imaju ljudi koji truju odnose između mene i gospodina Radončića. Mislim da su velike šanse da ostatak federalne vlasti ostane, tu je nekih 90 posto vjerovatnosti. Netko tu ne miruje i pokušava da razori naše odnose, a to rade oni kojima smeta sloga kod Bošnjaka. To se radi desetljećoma kada su naši odnosi u pitanju – kazao je Izetbegović.

Kako mislite da radi državno Vijeće ministara – ne vidimo baš neke, zapravo ne vidimo gotovo nikakve mjere preduzete na ekonomskom oporavku zemlje nakon mjera poduzetih zbog pandemije? Vlade drugih zemalja su preduzimale hitne, interventne i efikasne mjere – kako biste ocijenili našu?

– Kao namjeno držanje Vijeća ministara na „štandgasu“, tako je to u Predstavničkom domu i u Domu naroda. Sve u svemu Vijeće ministara nikakav doprinos nije dalo. Toliko donacija smo dobili da još stoje po skladištima – rekao je.

 

Kvadrat63info.org

Facebook Comments
0

Odgovori

HIG365 - Kvadrat 63 info
hrCroatian
hrCroatian