Kaže Šeks da mu Milanović jako ide na živce i na jetra

HDZ-ov Vladimir Šeks je za N1 izjavio da je odlazak i SDSS-ovog potpredsjednika vlade na obljetnicu Oluje “dobar iskorak”, koji bi, s odlaskom potpredsjednika vlade Tome Medveda na komemoraciju pobijenim srpskim civilima u Grubore, u budućnosti trebao donijeti normalizaciju hrvatsko-srpskih odnosa.

“Svjedok vremena i povijesti svih zbivanja”, kako ga je najavila voditeljica, osvrnuo se prvo na to da se 25. obljetnica Oluje odvija u specifičnim epidemiološkim okolnostima. Potom je rekao što misli o dolasku u Knin i Borisa Miloševića iz SDSS-a:

– Taj dobar iskorak se ogleda u tome što je Oluja, koja je u saborskoj deklaraciji utvrđena kao jedna veličanstvena pobjeda, čista kao suza, što je potvrđeno i presudom Haaškog suda, pridonijela tome da dođe do mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. I zato dolazak predstavnika vlade, predstavnika srpske manjine pokazuje da Srbi u Hrvatskoj prihvaćaju Oluju kao legitimnu vojnu operaciju, kojom se oslobađala od agresije cijela Krajina. –

ČIN SRPSKIH PREDSTAVNIK TREBAO BI BITI SNAŽNIJI

Šeks, doduše, smatra da bi čin mogao biti i snažniji.

– Bilo bi preciznije da potpredsjednik vlade Milošević i SDSS izrijekom jasno navedu da dolazak na obljetnicu Oluje znači odricanje od upornog ponavljanja koja dolaze iz Srbije, od Vučića i nekih političara u Hrvatskoj, da je Oluja bila etničko čišćenje – dodao je.

Ipak, u ovom trenutku, on priznaje da to nije realno. Još.

– Ovaj dolazak potpredsjednika hrvatske vlade prvi je korak da se u bliskoj budućnosti konačno razriješe hrvatsko-srpski odnosi i da i srpska manjina u Hrvatskoj prihvati da je Oluja bila legitiman cilj i sredstvo, a nikako da je bila rezultat etničkog čišćenja – dodao je.

Šeks je pozdravio najavljeni odlazak potpredsjednika vlade Tome Medveda, inače triput ranjavanog zapovjednika Tigrova, u Grubore:

– Dobra je poruka da će 25. kolovoza potpredsjednik biti na komemoriranju civilnih žrtava, šest pobijenih staraca. To je jedna dobra i izvrsna gesta hrvatske vlade, hrvatske države, da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama. To je bio eksces, nije bio djelo Hrvatske vojske ili hrvatske politike. –

Vladimir Šeks se, inače, slaže s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem koji je nedavno rekao da bi još snažnija poruka bila da na obljetnicu Oluje ode Milorad Pupovac.

– Ja se slažem da bi bio jači efekt da on dođe u Knin. No, oni (SDSS) su procijenili da je dovoljno za sada, za sada, da je velika gesta i veliki korak već i dolazak gospodina Miloševića u Knin. Najjača poruka bi bila da i gospodin Pupovac i gospodin Milošević jasno demonstriraju da (Oluja) nije bila etničko čišćenje. Konačno, mi znamo kao činjenicu da su Martić i ostali ratni vođe (1995.) pripremali Srbe da idu u egzodus – kazao je Šeks.

MILANOVIĆA PRVO POHVALIO PA ZATIM NAPAO

On je potom pohvalio odluku predsjednika Zorana Milanovića da odlikuje postrojbe HVO-a koje su sudjelovale u vojnim akcijama u Hrvatskoj:

– Bez obzira na to što ja mislio o predsjedniku Milanoviću i njegovom poimanju politike i zadiranju u Ustav, ovo je njegova dobra odluka i ja je pozdravljam. –

No, za Milanovićevu kritiku Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kao “paradržavnog tijela”, s funkcijama koje su, kako kaže, protuustavne te za to što je predsjednik rekao da mu Stožer “ide na živce”, Šeks nema lijepe riječi.

– Meni on ide jako na živce. I na jetra mi ide – kazao je Šeks, a onda je u programu N1 pojasnio zašto mu Milanović “ide na jetra”.

– Predsjednik ima pravo i dužnost pokrenuti pred sudom postupak za ocjenu ustavnosti, pa tako i djelovanja i ustrojstva ovog Stožera. Ne može on sebi uzurpirati pravo da je iznad Ustavnog suda, iznad sabora i iznad vlade. On ne može prejudicirati da je to (NSCZ) paradržavno tijelo.

VEZANO

OSAM KLJUČNIH OPERACIJA/MILANOVIĆ VRAĆA DUG HVO-U: HV i HVO doveli do kraja rata u BiH i oslobađanju Hrvatske

 

Kvadrat63info.org

Facebook Comments
0
HIG365 - Kvadrat 63 info