Komšić: Građani ne pate zbog mene, koncept koji je pogrešan dobiva najviše glasova

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon sastanka u Bruxellesu izjavio je da prijestolnica Europske unije ”nije mjesto gdje će se lideri žaliti jedni na druge, nego mjesto gdje se sve razlike, političke i ljudske, trebaju gurnuti na stranu”.

Jasno mu je, kako je rekao da se u BiH sudaraju politički koncepti – ali da građani u BiH “ne pate zbog njega”.

On je u obraćanju medijima kazao da ovu posjetu treba promatrati kao nastavak onih ranijih, te da su razgovori bili na fonu prethodnih.

“Danas smo kao i tada dosta jedinstveno nastupili, sve što imamo kao razlike, političke i ljudske, smo gurnuli na drugu stranu”, rekao je, prenosi N1.

On je kazao da Bruxelles BiH gleda kao dio regije, te da je cijela regija “paket u napretku ka Europskoj uniji”.

“Svaka od zemalja ima različit tempo. BiH je cilj da stignemo u EU. Zato pričamo o kandidatskom statusu, to je mogućnost, ali ne i garancija”, dodao je.

On je kazao da bi prioritet bio raditi na 14 preporuka Europske komisije, ali da tu ima stvari koje je teško uraditi u kratkom vremenskom roku.

“Da smo mogli, već danas bi bili članica ili na vratima EU”, kazao je.

U Bruxellesu ne prevladava birokratski pristup prema BiH, nego korektan stav – sa dobrom željom i namjerom da se “BiH pogura ka EU”, istakao je Komšić.

Neke od preporuka se mogu završiti u kratkom roku, za druge će trebati vremena – istakao je član Predsjedništva BiH.

“Sve točke koje zadiru u izmjenu Ustava BiH nisu administrativni potezi, nego političke i društvene okolnosti. Apeliraju na nas da budemo razumni, da iskoristimo prilike koje nam se pružaju. Mi smo spremni pristupati pitanjima”, ocijenio je.

Poruka iz Bruxellesa članovima Predsjedništva je da njihov autoritet može ubrzati procese u BiH, kazao je Komšić između ostalog.

“Sve je moguće ako hoćete i želite. Ako ste spremni ne samo da radite, nego i slušate drugog koji misli drugačije, da biste došli do rezultata i dogovora”, rekao je i prenio poruku sa sastanka:

“Nije BiH najgora u Europi, dešavale su se i gore stvari u EU, a vidite danas gdje smo”.

Mir, ekonomski napredak, socijalni prosperitet su stvari koje trebaju voditi BiH – istakao je Komšića.

“Ovdje se sudaraju politički koncepti. Građani ne pate zbog mene. Ovo što se stavlja pred BiH, ja osobno bih volio da je 14 prioriteta realizirano jučer. Pogotovo izmjena Ustava i presuda Europskog suda za ljudska prava. Ali to je proces. A vidite u izbornim ciklusima kako se odvija. Koncept za koji mislim da je pogrešan dobiva najviše glasova. Mogu se žaliti na to, mogu raditi da se promijeni svijest i ljudima objasni da je to bolji pristup. Mnogi ne poštuju ovo što ja govorim – ja poštujem ono što oni govore”, istakao je.

Greške postoje, naveo je, ali izjavio je Komšić da ne želi koristiti Bruxelles kako bi se žalio.

“Kada se vratimo u BiH reći ću tko je kriv, ali nisam natuknuo tko je kriv. Nije dobro ostavljati takvu sliku ovdje” – zaključio je Željko Komšić.

 

HB.com

Facebook Comments
0
HIG365 - Kvadrat 63 info